onsdag 13. februar 2008

Nokia N96


Mange har ventet spent på en oppfølger til bestselgeren Nokia N95, og nettet har flommet over med rykter. I forrige uke ble det klart at oppfølgeren var på vei, og at den ville hete N96. Og i dag kom den offisielle lanseringen.

N96 er hakket større enn sin forgjenger, både i høyden og bredden.

Designen til N96 har svært mye til felles med Nokia N81. Dette er ikke udelt positivt, da vi måtte klage på dårlige tasteløsninger og høy plastikkfaktor i testen vår av N81, som landet på et terningkast tre. Det gjenstår å se om Nokia har klart å forbedre seg på dette feltet.

En av de største nyhetene i N96 er muligheten til å ta imot TV-sendinger. Telefonen har en egen støtte du kan vippe ut slik at den kan stå på bordet. Nokia lover at du skal kunne se på TV i fire timer før batteriet sier takk for seg. Telefonen bruker standarden DVB-H, som det dessverre ennå ikke er åpnet for å bruke i Norge.

Du kan lagre opp til 16 GB med film og annet innhold på telefonen, og du kan attpåtil legge til et Micro SD-kort for å komme helt opp i 24 GB lagringsplass.

Ellers har telefonen innebygd musikkspiller og FM-radio, som kan styres fra hodesettet. Overføring av filer og lading skjer via MicroUSB.

N96 blir en av de første telefonene fra Nokia som bruker den nye Feature Pack 2-utgaven av menysystemet S60. Denne utgaven skal ifølge Nokia være mye enklere å bruke. Nettleseren har også fått en overhaling, og støtter nå Flash Lite 3.

N96 vil ellers komme med A-GPS, som betyr at telefonen kan bruke mobilnettet til å posisjonere seg raskere enn en vanlig GPS klarer. Dette åpner også for å anslå posisjonen din når du er innendørs.

En annen nyhet i N96 er muligheten for å geotagge bilder. Dette sørger for at telefonen husker hvor bildene dine har tatt, og at du senere kan plassere dem ut på kartet. Vi har sett mye til denne teknologien på årets Mobile World Congress, og det virker å være noe alle de store produsentene stiller seg bak.

Telefonen vil ha den samme 2,8-tommers skjermen som kom i 8 GB-utgaven av N95. Kameraet er også likt spesifisert, og tar bilder i en oppløsning på fem megapiksler. Det kan også filmer i 640 x 480 pikslers oppløsning med en bilderate på 30 bilder i sekundet.

Taletiden er oppgitt til 2,5 time i 3G-nettet, mens hviletiden er på 200 timer.

Nokia melder at N96 ikke vil være å få kjøpt før i tredje kvartal av året. Prisen er ventet å ligge på 550 Euro pluss lokale skatter, som skulle tilsi en pris i underkant av 6000 kroner i Norge.

Sony Ericsson G900


Sony Ericsson lanserte søndag kveld med brask og bram en rekke nye telefoner. Blant disse var det to nye telefoner beregnet på krevende proffbrukere med behov for det ypperste innen nyttefunksjoner. Den ene av dem er G900.

Sony Ericsson har lenge stilt svakt i proffsegmentet. Mens Nokia har lansert S60-telefoner beregnet på folk med dress og travel jobb i drøssevis, har Sony Ericsson nøyd seg med P-serien, som til nå knapt har tatt markedsandeler fra den finske giganten. Nå har pipen fått en annen låt.

G900 kommer nemlig Nokias varslede trykkfølsomme bølge i forkjøpet. Utstyrt med trykkfølsomme skjermer, fokus på nyttefunksjoner og Symbian UIQ er G900 en interessant telefon å få med seg.

G900 har et ganske ulikt design fra Sony Ericssons tidligere Symbian-modeller. Telefonen er knapt større enn de fleste vanlige mobiltelefoner, og minner litt om Nokias 3230 i utseende, størrelse og utforming. Med målene 10,6 x 4,9 x 1,3 cm og en vekt på 99 gram, er nok G900 en telefon de færreste vil klage over å ha på innerlommen.

Tastene er rimelig standard i utformingen, , men du har egne snarveiknapper for å gå rett til notatblokken og innboksen. Selve styretastene er flyttet opp rett under skjermen, der de benytter seg av telefonens berøringsfølsomme skjerm for å spare plass.

Skjermen er rimelig stor og lysskarp. 2,4 tommer er ikke like mye å juble for som et år siden, men det holder til de nyttefunksjonene telefonen byr på. Oppløsningen på 240 x 320 punkter er heller ikke noe å skrive hjem om, men vi syns skjermen er noenlunde skarp.

Ser du på ikonene som ligger på skrivebordet, så er det første møte med G-seriens spesialitet: Snarveier til det meste av nyttefunksjoner. Her kommer du til samtaleloggen, meldingsinnboksen, kalenderen og kontaktlisten i tillegg til hovedmenyen med ett enkelt trykk.

Hovedmenyen er rimelig lik den i vanlige Sony Ericsson-telefoner, UIQ-systemet til tross. Menyene kommer i en matrise på 3 x 3 ikoner, med meldinger i midten, innstillinger nede på siden og morofunksjoner oppe til høyre.


Visittkortleseren er ikke mindre interessant. Denne bruker enkelt og greit kameraet til å ta bilder av visittkort,for så å fylle ut informasjonen i de kategoriene telefonen antar de hører hjemme i. Legg merke til antar, vårt testeksemplar bommet nemlig rimelig stygt på våre forsøk.

I tillegg til nyttepakken, støttes telefonen opp av både Wi-Fi, Bluetooth 2.0 med A2DP og en batterilevetid vi sjelden ser maken til: 12 timer taletid eller 380 timer hviletid.